Živiny

Život Bez Cukru
Tento a tři navazující články o živinách nemluví přímo o dobrotách BezCukru. Je ale dobré si je projít a pochopit, z čeho se skládá strava a co se s ní v našem těle děje.
Autor

Marek Sýkora

Živiny

Lidský život je závislý na příjmu živin z potravy. Výživové látky, které potřebuje lidský organismus k získání energie, k růstu a obnově buněk tkání a orgánů, musí obsahovat sacharidy, bílkoviny, tuky, vitamíny, minerály, vlákniny a vodu.

Makroživiny

Jedná se o chemické sloučeniny, které člověk konzumuje v největším množství a které mu dodávají energii.

Sacharidy se dělí podle počtu cukerných jednotek na jednoduché (např. glukóza a fruktóza) a složené (např. škrob či celulóza). Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie. Lidský metabolismus je schopen ze sacharidů získat asi 4 kcal/16,7 kJ na gram. Podrobnější čtení o sacharidech najdete zde.

Bílkoviny jsou makromolekuly složené z aminokyselin. Bílkoviny jsou základem struktury (stavby) organismu a plní mnoho dalších nezbytných funkcí. Jsou také zdrojem energie. Lidský metabolismus je schopen z nich získat asi 4 kcal/16,7 kJ na gram. Čtení o důležitosti bílkovin, esenciálních aminokyselinách a mnoho dalšího najdete zde.

Tuky jsou potřebné pro stavbu a udržování buněčných membrán, pro udržování stabilní tělesné teploty, fungují jako zásobárna energie a jako důležité signální molekuly. Tuky jsou vydatným zdrojem energie, dávají nám 9 kcal/37,7 kJ na gram. Podrobné a zajímavé čtení o tucích najdete zde.

Mikroživiny

Mikroživiny jsou látky, které podporují metabolismus, nejsou ovšem zdrojem energie.
Minerální látky v potravě jsou obvykle stopové prvky, soli nebo ionty, jako je měď a železo.
Vitaminy jsou organické sloučeniny nezbytné pro organismus.

Ostatní

Kromě makroživin a mikroživin v potravě přijímáme i další látky. Nejvýznamnější z nich je voda. Voda je přítomna nejen v nápojích, ale prakticky v každé jídle a to ve velkém množství. Například ovoce a zelenina obsahuje okolo 95 % vody. Voda je nezbytnou součástí stravy všech savců, je základem života na zemi. 50 – 60 % našeho těla tvoří voda.

Vláknina je pro nás důležitá a konzumujeme ji ve velkém množství. Z chemického pohledu se jedná o sacharid. Vláknina ale není stravitelná, takže nám neposkytuje energii a proto se z tohoto pohledu nepovažuje za živinu. Čtení o vláknině je zde.

Autor

Marek Sýkora

Autor

Marek Sýkora

Další články

Čtěte

Závislost na cukru

Heroin, pervitin, pro někoho i alkohol a nikotin v cigaretách. Drogy, o kterých lidé mluví a mají z nich strach. Ale cukr… Přitom dle mnoha odborníků zabiják 21. století. Nejste na něm taky závislí?

Co je na tom cukru špatného?

Cukr sám o sobě není špatný. Je přírodního původu, je zdrojem energie a přirozeně ho obsahují běžné potraviny od ovoce a zeleniny po maso. Proč se tedy o cukru mluví jako o bílém jedu? Co je na něm špatného?
Sdílet článek
Facebook
Twitter
Email